fbpx

Nekoč davno je nekdo zasadil seme. To seme je vzklilo in zraslo je pravo, pravcato drevo. Delo pa se je šele začelo. Črpanje vode. Fotosinteza. Rast. Po dolgem, dolgem, dolgem času je nastala senca, v kateri zdaj lahko uživajo mnogi. Še najbolj pa sonce, ki zviška ponosno gleda dol na bogastvo, ki ga je ustvarilo.

Mnogi od vas ste v otroštvu zasadili mnogo semen. Želeli ste si postati astronavt, matematik, učiteljica, plesalka, igralka, kuhar pa cirkuški artist. Kdo ve, orda ste si vmes že premislili in ste sicer v cirkusu in tudi delate vse sorte prevale, da pridobite pozornost vaše ciljne publike, konkretno se delovnem mestu morda reče kaj drugega.

Včasih pozabimo na ta semena. In če pozabite na želje, s tem povzročite, da semena, ki so zasajena ne razumejo svoje rasti. Vprašajte se – kako lahko uživate v trenutku, če ne veste kateri želji pripada?

Za pravo produktivnost morate ves čas razumeti in upravljati s štirimi področji.

1. Življenje. Predstavlja dolgoročni vidik. Pomeni, da znate iz nematerialnih želja ustvariti zelo materializirane cilje, ki postanejo dovolj opravilni, da jih lahko dosegate.

2. Dan. Predstavlja srednjeročni vidik. Pomeni, da ga znate izkoristiti taktično in izprazniyte ter hkrati napolnite vaše baterije. Ne govorim izključno o spanju. Polnjenje baterij izvajate tudi preko športa, hrane, pozitivnih misli. Taktično upravljanje dneva pomeni narediti vsak dan nekaj mentalnega, nekaj fizičnega, nekaj emocionalnega in nekaj socialnega.

3. Segment. Segment predstvlja en cikel naravne koncentracije oz. 120 minut. Upravljati segment pomeni, da se znate fokusirati na bistvo in se umakniti od nešteto distrakcij, ki kratijo vaš dragoceni čas in vas odvračajo od bistva, ki vam prinaša največ vrendosti.

4. Trenutek. To pomeni, da se zavedate bistva danega trenutka. Zakaj ste v njem. Katere želje si izpolnjujete in v kaj investirate, če se mu popolnoma posvetite.

Predstvljajte si, da sestavljate seznam. Seveda greste od želje do cilja. Če je želja zajtrk, večerja in kosilo, so cilji maslo, kroh in salama. Pred vami je seznam aktivnosti, ki vas lahko pripelje do izpolnitve teh želja. Ko pa ste enkrat za mizo. kaj delate takrat? Se vam je juha sladila medtem, ko ste čekirali zadnje objave na facebooku. Sta se otroka začela obmetavati s hrano medtem, ko ste zaključevali mail za vašega diektorja? Ko ste v trenutku – ste zares v trenutku?  Izpolnjujete svojo željo? Ali pa še kar sedite na soncu, čeprav je senca čisto blizu vas, pa je sploh ne opazite. 

Ko se pogovarjam z mojimi tečajniki, se jih večina tako počuti. Miljon stvari si želijo postoriti, a časa je premalo. Res je. Samo en trenutek imate in v njem samo eno stvar. Katera bo?

Zapišite svojo odločitev na list papirja. Zapognite papir in ga vstavite v kuverto. Zalepite kuverto in na licno stran napišite HVALA! Na ta način se zahvalite svojemu vesoljnemu jazu, nezavednemu delu vašega uma, ki vas bo z raznoraznimi signali opozoril na smerokaze, ki bodo vodili do vaših ciljev.

Komentiraj