fbpx

Hja trema… trema v prodaji??? Ne, ni šans, nikoli se vam ne zgodi, da bi se vam pred potencialno stranko stresla kolena in zagozdil cmok v grlu.

A ravno prodaja bi morala trenirat tehnike javnega nastopanja – kajti točno te tehnike so potrebne, da obvladuješ tiste elemente prodaje, ki so za učinkovito prodajo ključne!!! Ampak, ali jih kdo uči?

Sama sem prodajnik že deveto leto, kajti tako dolgo že vodim svojo samostojno podjetniško pot. Prodaje se mi je upirala, pregovorno slovensko. Bolj ko sem postajala suverena, močna, tehnično usposobljena v retoriki, kot predavateljica, kot motivacijska govorka – bolj ko sem obvladovala tremo – bolj so me ta znanja podpirala v prodaji.

Ugotavljam, kako ZELO koristna so orodja javnega nastopanja, ki jih imam v svoji Sport Billy torbici pri prodaji, kajti prodaja in javno nastopanje sta zares eno in isto – vplivanje in prepricevanje!

Te tehnike učim tudi na delavnicah TOP JAVNI NASTOP se pa tudi zanimam, ali obstaja interes pri ljudeh, ki se tako ali drugače ukvarjate s prodajo, za učenje te nevidne sile?

Sama sem obiskala kar nekaj prodajnih seminarjev, delavnic – imela sem tudi coachinjo iz UK, za katero sem odštela kar precej denarcev, ampak teh veščin ni učila. Teh znanj, ki jih spodaj naštevam, med prodajnimi treningi, seminarji in delavnicami nisem našla.

V nadaljevanju opisujem 5 ključnih sinergij med treningom javnega nastopanja in prodajo:

1. Za vplivanje in prepričevanje moraš najprej verjeti sebi. To je verjeto najboljša lekcija, ki sem jih dobila ravno na treningih javnega nastopanja, kajti odkrijejo ti notranje vire. Ko se nehaš učit na pamet besedila in sprejmeš dejstvo, da so vse besede že del tebe – z njimi pa vsa znanja, vse veščine, vsi viri. Tudi v prodaji moraš najprej prodati sebi … veliko pa je ljudi, ki zase misli, da niso dovolj dobri (hm.. se ti morda sliši znano?)

2. Za vplivanje in prepričevanje moraš znat sledit in “brat” neverabalno komunikacijo publike in njihove odzive. Mene osebno je ravno učenje javnega nastopanja na profesionalnem nivoju naučilo, da stran obrnjen pogled ne pomeni nezanimanja, ampak ravno obratno – človek razmišlja o tem, kar si povedal … morda celo zelo globoko … zanimivo, kajne … tile triki, ki jih učim pri tem, so tisti, ki ljudem povzročijo največ AHA momentov :)))

3. Za vplivanje in prepričevanje moraš vedeti, kaj stranka hoče, kakšne so njene želje, kakšne koristi išče in pa kaj jo najbolj boli. Katere so tiste ovire, ki ji stojijo na poti – nato pa oblikovati svoje prodajno sporočilo – za javno nastopanje pa velja enako, če ne še bolj striktno – kajti ko oblikuješ svoj govor in želiš, da ga publika sprejme in začuti v sebi, ga moraš oblikovat po meni publike. 4MAT je enostavno najboljše in najbolj enostavno orodje, ki ti pri tem pomaga…meni je pomagalo napisat knjigo nad katero so bralci enostavno navdušeni, naprimer … in še nikoli nisem zasledila, da bi to formulo učili prodajni trenerji, pa sem obiskala že ničkoliko prodajnih treningov, delavnic in pa seminarjev. Nazadnje sva to formulo razklesala s klientom, ki je k meni prišel na coaching, kajti čakalo ga je naporno prodajno pogajanje …aha.. te zanima, kaj se je zgodilo? Ja razturil je! Zmaga na polni črti :))

4. Vplivanje in prepričevanje – no, tukaj bom pa napisala kar VSE v življenju je transfer emocij AKA, kako se počutite ob človeku, ki prodaja oz. ki kupuje. BRATI čustva je težko – kaj šele VODITI čustva, IGRATI na čustva (saj ste že slišali). Nisem bila še na prodajnem treningu, ki bi mi znal to razložiti ali demonstrirati – hkrati ne učijo nič o transferju emocij, ki nastaja pri vzpostavljanju medosebnih odnosov. Javno nastopanje pa uči ravno to, kajti 1000x težje je vzpostaviti dober stik in navdušiti človeka, ki nima možnosti direktno komunicirati z vami! Javno nastopanje, kot ga učim jaz, vam pokaže, kako vsaki posamezni človeški duši v publiki daste občutek, da govorite direktno z njim. Čustva morate vodit, enako kot vodite zgodbo … čustva so vendar del zgodbe! Čustva so razlog, zakaj zgodbe sploh obstajajo in se uporabljajo. Tudi v prodaji. Ljudje kupujemo s čustvi.

5. In nazadnje se v peti točki dotaknem še najpomembnejše ovire, ki slej ali prej pozdravi vsakega prodajalca – strah pred zavrnitvijo! Moram priznat, da izkušeni prodajalci o tem lahko učijo govorce, kajti tisti, ki so prebili led prodaje z direktnimi klici, trkanjem od vrat do vrat, dobro vedo kaj je zavrnitev in kako upravljat ta stanja v sebi. Tudi v javnem nastopanju obstaja strah pred zavrnitvijo na masovnem nivoju. Zavrnilo te bo NAENKRAT 100 ljudi, naprimer. Grozoviti občutki. Ravno zaradi tega strahu se ljudje javnega nastopanja bojijo celo bolj, kot gotove smrti. Sama sem obvladala ta strah in danes ljudem pomagam, da ga obvladate tudi vi!

Moja življenjska misija je opolnomočenje ljudi. In ni boljšega načina – ni višjega poslanstva, kot pomagat vam premagat ultimativne strahove, ki pritičejo izpostavljanju vaše identitete, znanja, vrednosti pred širokimi množicami. Ko obvladate to, verjetmite mi .. prodaja steče kot po maslu 🙂

Še nekaj mest je prostih v prihajajoči delavnici TOP JAVNI NASTOP. Prosim, preverite program tukaj. Sicer pa sem vam na razpolago tudi za individualni coaching, kadarkoli.

Komentiraj