fbpx

Pred časom sem obiskala svetovalko za javne razpise. Punca je bila perfektna! Že na vhodu sem bila absolutno prepričana, da je to oseba s katero želim v prihodnje sodelovati. Imeli sva krasen sestanek in napredli kar nekaj idej za sodelovanje.

Postavila me je v nizki štart za akcijo :).

Nato pa razočarala s čakanjem … čakanjem … čakanjem …

“Poslala ti bom mail s parimi priponkami o razpisih, ki si jih lahko prebereš, ampak ne danes… enkrat do konca tedna … joj ful mam dela … v kakšnih dveh tednih, glede na to, da ni prioriteta, kajti trenutno ni aktulanih razpisov in bo še dovolj časa.”

Nisem je želela utopiti v žlici mojih nasvetov za uporavljanje s pozornostjo. Morda bi bilo bolje zame, da bi ji tistikrat prijazno omenila, naj izkoristi naslednjih 5 minut tako, da dejansko zaključi odprto nalogo. Da bo naloga zaključena punci manjka samo še mail s tremi priponkami. Verjetno ne rabim omeniti, da ga nikoli nisem dobila.

Morda se je tudi tebi že kdaj zgodilo, da ste neko obljubo prelagali tako dolgo, da se na koncu začnete človeku izogibati. Morda z nekom, ki vam je kul celo prekinete stike zgolj zaradi rdečice, ki vas zalije vsakič, ko pomislite na … prelomljeno obljubo.

Ko bi se pogledali v ogledalo in si niti pod razno ne bi bili všeč, kaj naredite? Umaknete ogledalo. Logično.

Morda pa tudi vas obkroža kaos drobnih opravilc, ki se v obliki post it listkov najdejo vse okoli vas in vam jemljejo tri največje dragocenosti pod soncem? Občutek zadovoljstva, uspešnosti in sreče?

Zaključevanje nalog vam namreč prinese to sveto trojico! Ja. tako zelo enostavno je. Načelo zaključevanja opisujem v svoji knjigi FOKUS. 

Hkrati na zaključevanju zelo veliko delamo na delavnicah in treningih FOKUSA za podjetja, ki jih lahko preveriš tukaj.

Prva stvar:  Izjemen občutek zadovoljstva! Če neko nalogo v celoti zapeljete do konca že v prvih jutranjih urah, vas ta krasen občutek polnosti, uspešnosti, učinkovitosti spremlja ves dan. V možganih sintetizirate hormon sreče, dopamin, ki okrepi vašo budnost, aktivnost in pozornost. Tudi naloge, ki sledijo vaši zaključeni zadevi boste tako opravljali lahkotneje, hitreje in z večjo mero učinkovitosti.

Druga stvar: Neverjetna uspešnost! Verjetno ste že sami slišali, da je za uspeh potreben fokus. Ne gre zgolj za osredotočenje na opredeljiv trg ali jasno storitev ali en sam tip produkta – gre tudi za fokus, ki ga držite na vaših nalogah vsak sleherni dan. In gre za čisto matematiko.

Tretja stvar: Več prostega časa. Ja, vem, omenjala sem srečo! In dobili jo boste, ko si boste s kančnom vašega dragocenega časa nagradili za dobro opravljeno delo. Predstvljajte si, da vsak dan verjamete, da si zaslužite odmor, ker ste bili tako zelo učinkoviti?

Morda namesto tega raje vztrajate v “ne morem si privoščiti odmora, ko pa je še toliko nezaključenih zadev….”

Morda se vam takrat, ko se vam mudi nekam drugam, zdi nesmiselno vzeti si še 10 min za zaključevanje prejšnje naloge. A razmislite o tem, koliko časa boste porabili naslednjič, da znova najdete tisti mail in znova preberete vsebino (da slučajno česa ne izpustite), in znova opredelite bistvo, znova sestavite neko vsebino etc…

Prihranek časa – in dvig zadovoljstva – ki ga lahko dosežete z zaobljubo k 100% takojšnjemu zaključevanju nalog je neverjeten. Sicer pa vas povabim, da ne verjamete meni ampak preizkusite v praksi. Testirajte! Verjemite sebi in svojim rezultatom!

Komentiraj