fbpx

Pogosto slišim zgodbe ljudi, ki so poskusili slediti svojim sanjam, pa jim ni uspelo. Sanje se jim niso zgodile v pričakovani obliki ali pričakovano hitro.

Povsem nenavadno, kajne – kajti čisto prav vsem ostalim ljudem na svetu se sanje vedno zgodijo točno tako in točno takrat!

Dejstvo je, da v podjetništvu nikoli ne prideš do cilja. Cilj dejansko sploh ne obstaja – obstaja samo pot višje in višje in višje. Včasih gre tudi malo dol, po kakšni dolinci. Včasih je pot lepa. Včasih jo prekolneš. Morda takrat najdeš kakšno boljšo pot, drugačno, konkurenčnejšo (recimo temu, da je bolj na senčni strani, ne pozna veliko drugih sprehajalcev in je fino brez gužve!).

Sama sem podjetnica že 5 leto zapored in svoje službe nebi zamenjala za nič na svetu. Po hribih in dolincah pa mi je tale podjetniški sprehod odprl oči na precej področjih življenja. Z vami bom zato danes delila 3 poenostavitve:

1. Prodaja = Zmenkarije

Ste bili že kdaj od daleč zaljubljeni v nekoga, ki tega sploh ni vedel? Morda sploh ni vedel za vas? Čez leta ste se kje srečali in mu / ji zaupali svojo skrivno fantazijo – in glej ga zlomka, tudi on je imel podobne misli o vas in enako dozo strahu pred razkritjem. Ko bi le kaj rekli, ko bi le vprašali…

Problem prodaje je najpogostejši ta, da preprosto ne vprašamo za nakup. Ne ponudimo svojih krasnih stvari na razpolago drugim. Iz strahu pred zavrnitviju ostanemo rajši tiho ali pa pričakujemo od kupcev, da bodo storili prvi korak – kot na zmenku 🙂

Potrpežljivost je ok. Plašnost ne.

Vztrajnost pa je nekaj

med tema dvema.

Najboljši prodajalci so tisti, ki jasno in glasno izrazijo svoje iskrene namene že takoj na začetku pogovora. Jasno in glasno povedo, da bo na koncu pogpvora sledila ponudba in da od vas pričakujejo odločitev glede te ponudbo v določenem roku. Temu se reče pridobivanje soglasja glede nakupnega procesa in je še kako pomemben element prodaje. Kupcu namreč omogoča, da se počuti varnega v vašem “objemu” .. LOL, saj sem vam povedala, da smo na zmenku 🙂

2. Marketing = Druženje

Sem pa tja se srečam z ljudmi, ki jim imam zelo rada, so mi krasni ljudje. Rada poslušam njihove zgodbe. Nasmejijo me. Razveselijo me. Všeč so mi! Nismo pa prijatelji v smislu, da bi šli skupaj na počitnice. Enako velja za marketing.

“Oglasi se kdaj” ste zagotovo že zaklicali za kakšnim, za katerega niste bili ravno 100% prepričani, a morda, če bi vesolje poskrbelo…  to počne marketing! Omogoča, da vaše stranke za vami kličejo “oglasi se kdaj”.

A fora je v tem, da pogosto ljudem nakladamo samo o sebi – in nato mi kličemo “oglasi se kdaj” za njimi. To pa ni poanta. V prodaji je drugače. Kucem je treba prisluhniti. Poglobiti se morate v njih z vprašanji. Res priti do bistva.

Predenj skočiš v posteljo, se moraš najprej dovolj dobro spoznat, menda …  🙂

Več, ko vam bodo povedali o sebi, boljše bodo vaše šanse. Brez heca. Za posel .. jasno!

3. Produkt = Koristi in Odnosi

Dolgoročna razmerja delujejo le, če so vrednote med nami usklajene. Iskrenost, transparentnost, poštenost, dosegljivost, ustrežljivost .. saj jih poznate.

Če že poslujete v skladu s svojimi prepričanji in pa vrednotami, potem vam je že uspelo slediti tudi svojim sanjam. (Osebno ne verjamem, da kdorkoli želi biti baraba, takšni smo zaradi strahu in pa mnenja, da nimamo izbire.)

Je pa še ena stvar, ki je zelo pomembna – vaše vrednote morate personificirati in jih prenesti na produkte oz storitve. Jasno mora bit razvidno, kjer pridejo do izraza… a o tem kdaj drugič 🙂

Komentiraj