fbpx

Lepo vrsto let nazaj sem imela predstavitev svojega dela pri združenju poslovnih žensk FAM. Po koncu mojega predavanja je do mene prišla direktorica nekega podjetja in me poprosila, če bi ji pomaga pri njenem nastopu, točneje pri tremi.

“Uf, jaz? Kje pa!” sem jo gladko zavrnila.

Dejstvo je, da sem se sama borila s tremo vrsto let – kako naj torej pomagam drugim z isto težavo? Res pa je, da sem že takrat poznala svojstven trik. Sekirati sem si dovolila samo pred in po predstavitvah. Med njimi pa sem bila absolutno 100 suverena in prepričana v to, kar govorim. Šlo je to v smislu “eh, v tem trenutku ne morem nič več dodat, prebarvat, umaknit, spreminjat – razen – lahko absolutno 100% zagovarjam, kar je narejeno. In je delovalo 🙂 Morda sem bila tistih 20 minut celo najbolj sproščena v celotnem tednu.

In nato je prišel London … in največja preobrazba mojega življenja.

Deenita Pattni je moja draga mentorica in head ACE coachinja pri Akademiji Profesionalnih Govorcev Andyja Harringtona, kjer sem leta 2015 opravila certifikacijo za Acredited Coaching Executive’s ali na kratko ACE coacha javnega nastopanja. Od 2015 pa do danes sem stala že na marsikaterem odru pri nas in tudi v tujini…pomagala pa sem mnogim razbit tremo in končno doživet sebe, brez samocenzure.

Akademija deluje po celem svetu, saj Andy Harrington svoja izobraževanja ponuja v Veliki Britaniji in po državah Evrope ter tudi v Dubaju, Singapuru in Avstraliji (in to so samo lokacije, za katere vem s prve roke… bi ga bilo treba pocukat za rokav, da mi poda celoten seznam njegovih referenc).

Več o Andyju Harringtonu najdete tukaj. 

Danes o tremi vem veliko več, kot sem vedela takrat. Danes jo sprejemam. Moja trema je dejansko zelo kakovosten del mene. moj nikoli zadovoljen notranji kritik s svojim lastnim mnenjem. Danes se še kako zavedam tega, da moje mnenje ni nujno enako mnenju moje treme. Da sva to dva – jaz in pa trema. In včasih se pač ne strinjava.

Najbolj se ne strinjava glede tega, kaj ne nevarno in kaj zabavno 🙂 Po njenem mnenju je vse nevarno (kajti v tem je namreč keč. Percepcija nevarnosti NI nevarnost. Na tej povezavi lahko downloadate FREE video na temo treme.

Verjetno najpomembnejši nauk vseh teh let – ki ga pravkar delim s tabo – je dejstvo, da ko stojiš na odru pozornost dejansko sploh ni usmerjena nate. Ego, ki morda tudi tebi stoji na poti, mora pač sprejeti stransko vlogo, kajti pozornost je na gledalcu, poslušalcu, publiki. Vsa pozornost mora biti tam. Niti malo je ne smeš imeti na sebi., kajti ne gre zate.

Enako kot pri prodaji ne gre zate, tudi pri javnem nastopanju ne gre zate. Gre za koristi, ki jih omogočaš drugemu. Ja, prav imaš – tistemu v publiki.

Do danes imam za sabo predavanja na mnogih konferencah, seminarjih in poslovnih dogodkih. Moram priznat, da so mi v veliko veselje. Predavala sem na NetPRO konferenci, na BNI Adria konferenci, na Gospodarski zbornici, v Tehnološkem parku, Gea Colledgu ter v podjetnih kot so Johnson&Johnson, Mahle Letrika, Studio Moderna in ta zgodba se nadaljuje…

Moje teme so teme zakulisja podjetniškega sveta. Predavam o notranjih svetovih ambicioznih ljudi, prepredenih z vsemi možnimi ovirami še predenj se dotaknemo zunanjega sverta, ki mu rečemo trg. Predavam tudi o javnem nastopanju samem, marketingu in lastni blagovni znamki. Samozaupanju v podjetništvu. Ter seveda – o moji temi upravljanja s pozornostjo (o kateri sva jaz in moj anksiozen alter ego skupaj napisala knjigo, ki je mimogrede prekleto dobra knjiga :))

Moja predavaja so predvsem dinamična, energična in zabavna. Direkten feedback s strani tako naročnikov, kot tudi občinstva. Kar mi dejansko pove, da je takšna moja prava realna osebnost. Brez sekiranja. Brez treme 🙂

Za predavanje na vašem dogodku sem vam seveda na razpolago.

Predavanje na POS PORT srečanju – 50 udeležencev, 2016
Predavanje na NetPRO konferenci – 200 udeležencev, 2017
Predavanje BNI Adria – 300 udeležencev, 2018

Komentiraj