fbpx

Včasih sem naivno razmišljala, da sem edina …
 
Edina, ki znotraj sebe čuti strah ostrine noževe konice, ki si drzne zbadati moje srce ravno v istem trenutku, ko življenje izziva moj pogum.

Trema.
 
Soočenja moje »neustrašne« s tisto notranjo »boječko« so bila svoj čas hujša od krvavih bitk med Herkulesom in Nemejskim levom. Namesto krvi pa je puščala moja energija. Na večer sem padla v posteljo izčrpana od stresa, ki so ga povzročale te krute bitke, vse odigrane na teritoriju mojega notranjega sveta.
 
Iskreno, strah mi je šel hudo na živce in če bi lahko, bi odrla njegovo kožo z njegovimi lastnimi kremplji. Pokončala bi ga! Izgini, ti gnila trema, ki me mi stojiš na poti, me braniš pred uspehi. Izgini! In se nikoli več ne vrni!
 
A hudič ne gre nikamor. Kot legandarni lev Nemeje, že naslednji dan razkazuje svojo mogočnost in ti s svojim obilnim telesom zakriva sonce. Stoji ti na poti. Tvoj varuh. Istočasno tvoj ječar.
 
Dokler sem te bitke bila z močjo, sem se matrala. Dokler sem čakala na zmagovalca, sem izgubljala. Šele ko sem začela uporabljati znanja, tehnike, veščine, takrat so ze v meni začeli premiki. In prvo spoznanje je bilo prav to, da sta oba, tako strah kot pogum, zelo pomembna dela moje osebnosti. In oba si zaslužita mesto v meni, z vsem spoštovanjem, ki jima pripada.

Predstavljaj si zdaj za trenutek oba, Herkulesa kot Nemejskega leva, v boju proti neki drugi vojski! WOW! Dva neuničljiva. Dva mogočna! Dva superjunaka, ki združno premagujeta ovire na moji poti! To je zmaga.
 
Virgnia Satir je v svoji knjigi “Tvojih mnogo obrazov” pisala o tem, kako se morajo naši deli osebnosti združiti v eno samo lepo celoto tako, da si podajo roke. Da začnejo sodelovati in se odrečejo večni tekmi »kdo ima prav«. Prava zmaga se namreč zgodi takrat, ko se interesi združijo v eno samo moč, ki izvira iz seštevka vseh malih notranjih moči združenih v eno samo silo. Močno osebnost. Z integriteto superjunaka.
 
Strah in pogum sta se začenjala pogovarjat. Razumevat. Sodelovat. Jaz sama sem ju začela opazovat s sočutjem do njunih pozitivnih namenov. Oba sta namreč imela zelo dobre karte v rokah.
 
Danes vem, da je moj strah nekaj čudovitega. Pooseblja mojo sočutnost, empatijo in preudarnost. Tam domuje celo moja lastna ljubezen do same sebe, kajti ohranja me pri življenju. Ljubi me in mi želi dobro. Varuje me in me želi varno. Čuti mojo bolečino. Skrbi zame. Moj pogum je pravzaprav zelo otročji. Radoveden do konca, popolnoma zaletav in nepremišljen. Tam domuje moj smisel za humor, ki ohranja življenje lahkotno. »Daj, ne jemlji se preresno« mi svetuje, kadar je treba riskirati kakšno ranico, kapljico krvi ali švica, da se doseže kak cilj.
 
Oba sta močna kot Herkul in mogočna kot lev iz Nemeje. A danes sta složna. Ne borita se za besedo, saj se zavedata, da bom besede izbirala sama. Onadva samo stojita za mojim hrbtom, kot mogočna svetovalca vladarju. Vsakič, ko stopim na oder in stojim pred ljudmi, mi pomagata s svojo supermočjo obvladovati situacije, odnose in dialoge, ki jih moram obvladati v tistem trenutku. Moj humor in lahkotnost, moje sočutje in ljubezen takrat prideta do izraza. Sijeta in se zlijeta z ljudmi, ki me obkrožajo.
 
Občutek, ki ga daje tako močna kongruenca je zares veličasten. Ko ga enkrat doživiš, te zasvoji tako zelo močno, da želiš to zavest želiš delit z vsemi ljudmi na temu planetu! Želiš zaklicat »Hej! Ljudje! Našla sem vrelec neusahljive moči! Pridite! Napijte se…«***  kar bereš je odlomek iz nove knjige TREMA, ki prihaja na luč tega sveta v roku cca pol leta :))

Odlomek, ki govori o kongruentnosti. 

Kongruentnost je ključna veščina govorcev in tudi največja korist, ki jo pridobiš, ko enkrat obvladaš svojo tremo.

Kongruentnost po domače pomeni, da je govorica tvojega telesa v skladu s tistim, kar govoriš.

Kongruentnost pomeni, da vse v tebi verjame v tisto, kar govoriš, predavaš, ponujaš, prodajaš. In da tisti čas v tebi ni prav nobenega alternativnega mini boja, ki čisto zares sploh nima nobene veze s situacijo. 

Recimo, da mičkeno dvomiš vaše. Morda si zadnji hip zmetal prezentacijo, morda imaš nekaj zadržkov, a bohve, sploh ne bistvenih. Sploh ne za stranko.

Veš, Meta, minimalni notranji konflikt sproži tremo. Kar po domače pomeni, da se tvoj konflikt, kljub temu, da se morda ne “vidi”  – se zagotovo ČUTI. 

Ljudje pogosto mislimo, da drugi našega noranjega sveta ne vidijo. In res ga ne vidijo! Ker ga čutijo!

Moč govorca je v transferu emocij. To je zlato pravilo! In bistveno načelo vplivanja in prepričevanja. 

Nesoglasje v tebi sproži nesoglasje v kupcu. V sebi začutijo, da je nekaj “off”. In čeprav ne vedo kaj točno jih moti, hm hm hm… razmišljajo … da si bo treba vzeti čas za razmislek … in na koncu izvisiš brez sklenjenega posla. 

Kongruenca ni nič drugega kot tehnika, ki se je lahko naučiš in “prikličeš” v vsako situacijo. Delali pa jo bomo tudi na delavnici Izboljšaj svoj nastop. več o delavnici TUKAJ.

Komentiraj