fbpx

Ko sem bila mala sem od časa do časa sanjarila o tem, kako bo, ko bom velika. Kaj vse bom počela. Kakšna bo moja služba. Kam vse bom hodila. In s kom.

Sanjala sem, kako se bova držala za roke. Kako me bo šefica pohvalila. Kako se bom zahvaljevala publiki za nagrado, ki mi je bila pravkar vročena s strani Leonarda di Capria.  Ok. Priznam… tega sem si izmislila pravkar.

Danes so me začeli prevevati identični občutki. Na lica pa so se usule solze. Zaprta v hišo sanjarim o tem, kaj vse bom počela, ko bom … ko bomo vsi … ko bo konec. A saj je komaj prvi dan!?!  

Groza me je tesnobe, ki jo poganja osama. Poznava se z depro in nekako mi ni do tega, da bi jo znova vabila na obisk. Navajena sem biti sama, a zavedam se, kako drugačna je osamljenost in ne želim si, da bi prišlo do tega. Zavedam se hkrati, da nisem edina, ki komaj prvi dan karantene – a hkrati prvi teden po udaru koronavirusa – tone in sočasno brca, da bi mi glava ostala nad gladino.

Na tem mestu sem zbrala nekaj ključnih orodij iz moje lastne »lajf« in pa »coach« taškice, s katerimi se proti tesnobi učinkovito bojujem.

  • Osredotočite se na trenutek TU in ZDAJ.

Brcam in prestavljam svoje delo na online. Brcam in razmišljam kaj lahko ponudim in kaj lahko prodam. A dejstvo je, da bolj ko sama sebe prestavim v prihodnost, bolj me stisne. Možgani vodijo tehniko ruminacije – to pomeni, da prevrtavajo misli. V dani situaciji ruminiranje lahko vodi v katastrofizacijo – kar pomeni, da negativni scenariji prevladajo nad pozitivimi. Nujno te vabim, da se z mano vred zavedaš, da jutrišnjega dne ne poznaš, kaj šele prihodnjega tedna in niti slučajno naslednjega leta. Osredotočimo se na danes! Na tukaj in zdaj. Napiši današnji TO-DO seznam. Loti se prve stvari. Spelji do konca. In tako naprej. Osredotoči se na eno samo zadevo, ki jo lahko kontrolirapš in spelješ do konca. Ponavljaj vajo tukaj in zdaj osredotočanja ves čas, kajti mikalo te bo, da zaideš … Dobro čtivo za fokus na ZDAJ je knjiga avtorja Eckarta Tolla. Katerakoli. Lahko pa gledate tudi videe na youtube, ki so brezplačni.

  • Čustva so energija, ki jo lahko pretvarjate iz notranje v kinestetično.

Zelo pomembna informacija za vas. In zame. Recept za to pretvorbo sem spoznala pred cca letom dni, ko sem predelovala mojo lastno privatno vseživljenjsko dramo. Napadla me je tesnoba. Doživljala sem že čisto prave panične napade. Srce mi je razbijalo, do sape nisem mogla, zavrtelo se mi je v glavi. Najbližji stol ni pomagal toliko, kot je pomagal najbližji hrib. Prvič, gor grede, sem preklela vse – od tu do indije koromandije. Dol grede pa sem opazila nek čisto nov izraz na obrazu. Nasmešek? Po mesecu dni kinestetične prakse mi je roka avtomatično posegla po športnih copatih, takoj ko sem začutila prve mehurčke notranjega vretja. Ko enkrat poznaš recept, ga ne spreminjaš. Vabim Te, da ga preizkusiš. Srečo imamo, da smo slovenci tako zelo blizu naravnih bogastev.

  • Ko govorijo čustva, odprite dialog!

Samo-zavedanje svojega čutenja in samo-upravljanje svojega čutenja je nekaj, česar nas niso učili. Ne v šolah. Ne doma. Navadno slišimo, da so naša čustva napačna, kot naprimer: »kaj pa je bilo takega, da si užaljena«, »ni nobenega razloga za strah« in po možnosti še »reva!«. Zato jih pogosto želimo menjati, umakniti, izločiti iz sistema. A to ni prava pot. Prava pot je, da čustva opazite, sprejmete in poslušate. Ko sprejmete, kaj vam čustvo sploh sporoča, šele takrat se lahko odzovete. Socialno pogojevanje je eden ključnih razlogov, da ljudje ne znamo upravljati s svojimi čustvenimi stanji, ki so zares nam lastna stanja, in edino nam so znana. Sporočajo nam naše potrebe. Če torej čutite tesnobo, se ne naganjat ven in nje. Ne bičajte se zaradi tega, ne kritizirajte se. To vse je NORMALNO! Sočustvujte! Sprejmite čustvo v sebi. Zahvalite se čustvu, da vas je obiskalo in da vas je posvarilo pred pretečo nevarnostjo. Pomirite ga in mu povejte mu, da bo vse v redu. Potem ga peljite na sprehod, da se pogovorita o tem, kakšen bo vajin naslednji korak.

  • Prestavite fokus iz samega sebe na druge ljudi.

Vem, da nekaj rabite. Vem, da nečesa nimate. Ko vas pijavica potegne samega vase, je zelo težko pobegniti ven. Osebno menim, da je svet zašel v napačno mnenje, da vsakogar skrbi samo svoja lastna rit in da boš takoj deležen enega velikega trpkega »NE« ali pa celo »Niti slučajno, LOL« če boš vprašal. Osebno menim, da je svet zašel v napačno mnenje, da je iskreno sporočanje potreb, ki jih čutimo, izraz nemoči. Strastno verjamem, da so najmočnejši tisti, ki si upajo pokazati celega sebe svetu. Ki si upajo dvigniti telefon in povedati nekomu, da si želijo njihove družbe, bližine, intime. Že Aristotel je dejal, da pogum ne pomeni delovati brez strahu ampak delovati navkljub strahu. Ja. Strah nas je. Pogumni pa smo tudi. Naj se primeta za roke strah in pogum. Naj dvigneta telefon in vprašata drugega, kaj potrebuje drugi? Pot do rešitve svojih težav je pot pomoči sočloveku. Če iščete stik z ljudmi, pošljite sporočilo »Kako si?«

  • Počitek je izredno pomemben del produktivnega dneva – sploh v današnji situaciji.

Prosim, vzemite si čas za počitek vsaj trikrat na dan. Zaprite oči. Umaknite se iz tega sveta v vašo zasebnost. Tja, kjer domujejo lepi spomini, lepe želje, navdušujoča iluzija, ki je še kako pomembna za zdrav življenjski slog. Lahko si pomagate z aplikacijami za meditacije. Morda poslušate sproščujoče zvoke morja, gozda ipd. Lažje se boste sprostili. Lažje boste zaspali. Ko se uležete zvečer v posteljo se osredotočite na lastno telo in na dihanje. Potujte po telesu z energijo vaših misli. Globoko izdihnite, sprostite ramena. Misli usmerjajte v eno samo sliko – magari ovce, ki skačejo preko plota. Naj bo ta slika pozitivna. Naj bo nekaj, česar se veselite. Če se vse manifestira, se bo tudi to nekoč v prihodnosti uresničilo. Torej, Leo – se vidiva v kratkem!  

Ostanite zdravi ❤️