fbpx

Verjamem, da smo ljudje vsak dan govorci – veščine in znanja s področja javnega nastopanja tudiu tebi koristijo vsak dan, kajti …

Včasih govoriš z eno samo osebo – in moraš prepričati, zainteresirati, zaključiti.

Včasih nagovarjaš tri, pet, sedem oseb – in moraš navdušiti, predati znanje, vplivati.

Lahko pa se tudi zgodi, da govoriš pred množico – in takrat morda nastopi še tista trapasta neprimerna trema. Pritiski so še toliko večji.

Ne glede na to, kakšna bo tvoja naslednja situacija v kateri boš pod drobnogledom in se bo treba izkazat, verjamem, da si želiš troje:

1. Optimizirat čas, ki ga porabiš za priprave!

Ogromno dela, ogromno nalog, ogromno obveznosti – časa je malo in dela veliko. Včasih pač nimamo celih dnevov in tednov, da bi lahko v miru in tišini skoncentrirano pilil in pilil prezentacijo. Imaš samo kakšno urco ali dve. Moraš pa “zažgat” … 

2. Da govoriš in sporočiš bistvo – jasno in glasno!

Saj poznaš tisto “get to the point”. Včasih ljudje nakladaaaaaaajo… se vrtijo kot mačka okoli vrele kaše v upanju, da bodo slušatelji sami razumeli kaj je bistveno… Če s prezentacijo ne zadanemo bistvenih problemov publike oz slušateljev, riskiramo izgubo njihove pozornosti … in zaupanja …

3. Ker želiš, da te ljudje prepoznajo kot strokovnjaka na tvojem področju!

Ni dovolj, da ti veš, da obvladaš svoje področje, da poznaš vse hakljce in heke … za strokovnjaka te morajo prepoznat drugi. Dobri govorci prepričajo z jasno strukturo prezentacije, ki ji dinamika govora samo sledi – in ker so jasni, je toliko glasnejša njihova notranja moč. Karizma, s pravo strukturo, ki kar “žari” iz vas!

Vse te tri stvari so bistvene – in za vse troje je pomembno, da poznaš in obvladaš FORMULO 4MAT. 

Formula 4MAT je ključ do pozornosti tvojih slušateljev – tvoje publike – in to vseh, ne samo tistih, ki razmišljajo enako kot ti. 4MAT je točno tisto orodje, ki ti pomaga, da zajameš vsa ključna vprašanja – da zajameš njihov ZAKAJ, KAJ, KAKO in KAJ ČE. 

Formula 4MAT je meni osebno izjemno všeč, ker je enostavna. Gre za osnovni gradnik, za za principe – in moja osebna izkušnja je, da ko enkrat razumeš principe, znaš graditi vse!

4MAT je enostavna formula strukturiranja prezentacije ali predstavitve v 4 korakih, ki tvojo temo ljudem predstavi na tak način, da jih zadane v bistvo. S to formulo osvetliš dve pomembni področji – problem in pa rešitev. V pravem vrstnem redu.

Hkrati je Formula 4MAT točno tisto orodje, ki govorcu omogoča, da prezentira z zornega kota svoje publike, kar močno vpliva na to, ali ga (te) bo publika sprejela kot strokovnjaka ali ne. Če se želiš pozicionirati kot strokovnjak na svojem področju – potem moraš poznati in slediti učnemu krogu 4MAT formule. Jasnost in strukturiranost komunikacije je namreč ključno orodje za obvladovanje pozornosti publike.

Formulo 4MAT učim na treningih javnega nastopanja za podjetja. Več o programu TUKAJ

V tem prispevku pa s tabo delim zelo koristno informacijo – kako začet. Prvi stavek je vselej tisti, ki nam dela največ preglavic. Če sledimo formuli 4MAT je prvo vprašanje, ki si ga zastavlja publika, vprašanje ZAKAJ. Uvod v prezentacijo mora odgovoriti na vprašanje ZAKAJ JE TO MENI (poslušalcu) POMEMBNO?? Zakaj nas sploh poslušam? Kaj bom imel od tega? Če se želite pozocionirati, kot strokovnjak, potem odgiovorite na to vprašanje bolje, kot vi odgovorili vaši konkurenti. Zakoplite se globje v problem in njegove dejanske posledice, ki jih lahko povežete tudi z vrednotami na osebnem nivoju. Vprašanje ZAKAJ je namreč močno povezano s našo identiteto in vrednotami.

Ko obvladaš ZAKAJ greš dalje, na ostale tri korake formule 4MAT.

S formatom se detajlno ukvarjamo na mojih delavnicah, kajti za vsebinski marketing je 4MAT ključno orodje.

Izboljašj Svoj Nastop je enodnevna intenzivna delavnica, ki ji pravim “destilat govorništva”, kajti osredotoča se na bistvenih 5 elementov, ki so izredno uporabna in takoj prenosljiva v prakso. Zato je primerna tako za začetnike, kot tudi za tiste, ki že imate nekaj izkušenj in bi radi nadgradili in oplemenitili svoj stil prezentiranja.

Naslednji termini so:

  • četrtek 25. April – od 14:00 do 20:00 v Domžalah; 
  • sobota 18. Maj – od 10:00 do 16:00 v Domažalah;
  • sreda 29.5. – od 14:00 do 20:00 v Domažalah;

Več o celotnem programu Izboljšaj Svoj Nastop TUKAJ

Photo by Miguel Henriques on Unsplash

Komentiraj