fbpx

Knjiga Fokus

20.00  + ddv

Morda se tudi vam dogaja, da med delovnikom vse težje najdete čas za globoko osredotočenost?

Stalne prekinitve so danes stalnica, ki vam kradejo sposobnost ohranjanja pozornosti dovolj dolgo, da bi delo učinkovito zaključevali. Delo tako nosite domov, si kratite čas za počitek in izgubljate bitko na obeh straneh – na strani dela in življenja.

V svoji knjigi FOKUS opisujem vdor »pametnih« motilcev v naš vsakdan in hkrati navajam 6 ključnih načel dobrega upravljanja s časom, ki vam pomagajo ohranjati stanje globokega fokusa.

Pošlji vprašanje

 

Kategorija: Oznake: , , Product ID: 2404

Opis

Knjiga FOKUS ima že več kot 400 bralcev, ki pravijo, da je to odlična knjiga o upravljanju s časom – in svojo pozornostjo!

Današnji delovnik je enostavno ena velika norišnica. Mailom, telefonom, sestankom, nenapovedanim požarom, »horuk« akcijam ni in ni konca. Morda imate tudi vi občutek, da bi v svoji pisarni lažje odkrili rudnik diamantov, kot pa čas za neokrnjeno pozornost na prioritete.

Se sliši znano? Niste sami.

Statistike Eurostat1 kažejo, da več kot polovica današnjega delovno aktivnega prebivalstva poroča o splošni utrujenosti, nekje desetina pa jih že kaže resne znake preobremenjenosti. Dve tretjini ljudi pričakuje, da se bo z delom povezan stres v naslednjih letih še povečal. Stres, bolezen, izgorevanje, depresija in anksioznost ter nespečnost so samo nekateri od prežečih simptomov nezdravega ravnovesja med življenjem in delom.

Vse bolj in bolj pa v ospredje prihaja specifična značilnost, ki jo zaznava klinična psihologija – farmacevtska industrija že ponuja rešitev za ta problem v obliki tabletke. Adderall in Ritalin sta samo nekatera od zdravil na recept, ki rešujejo problem motnje pozornosti in ta problem oz. simptome zanimivo izkuša vse več in več ljudi. Ti »ojačevalci osredotočenosti« so postali v ZDA najhitreje rastoči produkt farmacevtske industrije.

Morda se tudi vam dogaja, da med delovnikom vse težje najdete čas za globoko osredotočenost?

Stalne prekinitve so danes stalnica, ki vam kradejo sposobnost ohranjanja pozornosti dovolj dolgo, da bi delo učinkovito zaključevali. Delo tako nosite domov, si kratite čas za počitek in izgubljate bitko na obeh straneh – na strani dela in življenja.

V svoji knjigi FOKUS opisujem vdor »pametnih« motilcev v naš vsakdan in hkrati navajam 6 ključnih načel dobrega upravljanja s časom, ki vam pomagajo ohranjati stanje globokega fokusa.

Prav sposobnost vztrajanja v fokusu je tista zmagovita komponenta, ki jo rabite za uspeh. O tem govorijo marsikateri vplivneži in podjetniki. Fokus – in z njim odrekanje vsemu tistemu, kar ne paše vanj – vam omoča, da dosegate cilje, hitreje. Hitrost pa je danes bistvena prednost na trgu.

Jasna prioriteta + hitra implementacija = čarobna formula zaključevanja, ki dvigne vrednost vaše ure dela. Ni bistvo samo delati dlje – bistvo je ustvariti več, z vsemi resursi, ki jih imate kot podjetnik na razpolago in čas je pri tem ključen. Če želite dobro izkoristiti vsak dan, malo začenjajte in veliko zaključujte. Hitro. Odrecite se bolezni perfekcionizma, zavlačevanja in odlašanja. Ne mencajte, odločno delujte. Odločno uporabljajte besedo »ne«. Ne ozirajte se na motilce, ki ribarijo za vašo pozornost, raje jo namenjajte le prioritetam visoke dodane vrednosti.

Fokus je kot mišica. Ko jo natrenirate, boste lahko premikali gore. Dosegali boste cilje, ki se vam morda zdijo nedosegljivi. Pa niso. Vse lahko doseže vsak. Tudi vi!

Kako ustvarite pogoje globokega fokusa?

Če ne upravljate s pozornostjo, ogromno delate, malo naredite. Ne zdržite namreč tiste bolečine vztrajanja, kot nebi zdržali odtegnitvenega šoka. Morda tudi v svojem kolektinu prepoznate ljudi, ki so ves čas prezaposleni. Delajo več kot 8 ur na dan. Vidno hitijo. Ves čas se jim mudi. A od njih ni rezultatov, kot bi jih pričakovali. Kurijo sami sebe. Brez da bi nekaj tudi dosegli. Ni nujno, da gre za klinično potrjeno motnjo pozornosti. Vsaka pozornost je krhka. Vsak od nas  zna delovnati impulzivno. Vsaka vdaja motnji pa od nas vzame torej dve vrsti časa. Čas pozornosti, ki ste ji jo namenili + čas za vnovično vzpostavitev stanja globokega fokusa..

Raziskave na področju motenj pozornosti (Hallowell kot tudi Mark, Gudith, Klocke6) govorijo o tem, da za ponovno hitrost polnega teka možgani potrebujejo 10 do 25 minut. Ni torej nenavadno, da nam je prvih 10 minut koncentracije najtežje. Vsiljujejo se misli. Tudi čustva. Včasih dolgčas. Tudi strah. A bistvo je da vstrajate in sistematično povečujete čas osredotočenosti, dokler vam ne pride v navado osredotočati se vsaj dvakrat na dan po dve uri7 na ključno prioriteto, z namom, da jo tudi zaključite – ne da bi se medtem odzivali na potrebe drugih.

Biti fokusiran na eno stvar 120 minut je nekaterim zelo težko, kajti to povezujejo z neodzivnostjo. Pri svojem delu sem opazila, da ljudje včasih ne zdržijo niti 5 minut, ne da bi podrsali telefon ali preverili mail. V teh situacijah svetujem štopanje in sistematično podaljševanje časa oredotočenosti, dokler ne dosežete celih 120 minut intervala.

V svoji knjigi FOKUS nadalje opisujem 6 načel produktivnega delovanja, ki so (na kratko):

 

 • Načelo JASNIH MEJA

Distrakcije bodo vdirale v vaš vsakdan, vse dokler jim ne boste jasno in glasno zaprli vrata.  Smiselno si je organizirati svoj urnik v obliki nekih »uradnjih ur«. Jasne meje vam bodo pomagale ohranjati odzivnost, hkrati pa vam bodo omogočate tisti mir in tisto tišino, ki ju rabite za globok fokus.

 

 • Načelo ZAKLJUČEVANJA

Motilci so krasni izgovori za en kup odlašanja, zavlačevanja in nekoristnega perfekcionizma, ki vam onemogoča, da bi hitro zaključevali naloge. Zaključevanje je namreč ključ do znievanja stopnje stresa. Prav zaključevanje je tista pozitivna razvada, ki vas najhitreje pripelje do uspeha.

 

 • Načelo POZICIONIRANJA

Če imate težavo z besedico »ne« vam bo koristila informacija, da je to točno tista beseda, ki uspešnim, slavnim, bogatim najbolj koristi in jo uporabljajo največ. V tej besedi je namreč moč. Manj jo uporabljate, manj imate moči. Če želite torej dvigniti svojo vrednost v očeh vaših delodajalcev ali strank, se morate naučiti na pozitiven način zavračati nebistveno. Spet z namenom, da ohranjate jasen fokus.

 

 • Načelo DIAMANTNIH PRIORITET

Bistveno je, da svojo pozornost namenjate pravim prioritetam visoke vrednosti. Pogosto me ljudje sprašujejo točno to. Kako naj sestavimo seznam prioritet po vrstnem redu? Moj odgovor je vedno isti. Ni vam treba sestavljati celotnega vrstnega reda – bistveno je, da izberete tisto eno samo nalogo, ki ji lahko v celoti posvetite vašo neokrnjeno pozornost.

 

 • Načelo TOP KONDICIJE

Čas za sprostitev, šport, druženje in zabavo je dejansko izjemno koristna naložba, ki se odraža v hitrejšem doseganju ciljev na področju kariere! Zato takrat, ko športate, dejansko delate. Ko jeste kosilo, delate! Zmotno je razmišljanje, da je to »prosti« čas. Vsaka vožnja z avtomobilom zahteva tudi postanke na bencinskih črpalkah. Brez goriva se namreč ne pride nikamor. Z gorivom pa se lahko pride daleč hitro.

 

 • Načelo SAMOZAUPANJA

Kaos okoli nas vselej uspe preglasiti tisti tih in nežen notranji glas, ki je vir kreativnosti, inovativnosti in zanosa. Zato v zadnjem poglavju knjige obravnavam stanje duha, ki se mu angleško reče »flow«, slovensko pa zanos ali tok. Gre za moč globokega fokusa, kjer najdete najboljše ideje, ki jih seveda s pomočjo prvih petih načel izpeljete v praksi.

 

Pošlji vprašanje

8 mnenj za Knjiga Fokus

 1. Asja Vončina, Johnson & Johnson 

  Metino knjigo FOKUS sem prebrala v trenutku, ko sem jo najbolj potrebovala. Kot mamica dveh malčkov z dinamično službo v prodaji,  sem imela po drugi porodniški občutek, da vedno delam 5 stvari hkrati. Vse mlade mamice poznamo izraz “Multitasking” in smo celo prepričane, da ga obvladamo in da drugače pač ne gre. Metina knjiga mi je pomagala, da v ta “Multitasking kaos” ponovno uvedem zbranost, zaključevanje in kvaliteto izvedbe, ki se je v vsej poplavi opravil v nekem trenutku enostavno začela izgubljati. Občutek nadzora nad razpolaganjem z lastnim časom se je končno vrnil.

  Avtorica izhaja iz bogatega strokovnega poznavanja tematike, v razlago načel dobrega fokusa pa na humoren način vključuje številne primere iz svojega zasebnega in poslovnega življenja, kar knjigo zelo približa bralcu. Priporočam!

 2. Igor Šinkovec, Hiša nepremičnine

  Knjiga, ki ste jo napisali, ni le dobra, je vrhunska. Zato, HVALA VAM, da ste napisali nekaj, kar je spomnilo tako mene kot bo tudi mojo ekipo.

 3. Martina Kodrun, SestaviSe

  Živjo, spoznali sva se konec maja na BNI konferenci, kjer sem kupila tvojo knjigo Fokus in obljubila, da ti sporočim svoje mnenje.Danes sem začutila impulz, da se je lotim, in jo prebrala skoraj v eni sapi, saj je res izjemna. Napisana je duhovito, jasno, premišljeno, z odličnimi primeri in res fantastičnimi nasveti, kako in zakaj upravljati s svojim fokusom ter tako enostavno in učinkovito ustvarjati lepše, boljše, polnejše življenje. Hvala iz srca za takšen biser, ob katerem sem že ob prvem branju dobila ogromno vrednost, z veseljem pa bom knjigo prebrala še nekajkrat in začela te ideje, navdihe in napotke tudi čim prej implementirati.

 4. Petra Škarja, avtorica petih slovenskih knjižnih uspešnic

  Le kdo si ne želi občutka kontrole nad lastnim življenjem. Le kdo si ne želi več ustvarjalnosti na lahkotnejši način. Le kdo si ne želi delati manj ur, a dosegati boljše rezultate – torej postati bistveno bolj učinkovit. Prav tega vas uči knjiga FOKUS.

 5. Mateja Panjan, Danfoss Trata

  Fokus je točno tisti del delovnika, ki ga danes vsi iščemo. Vemo, kako zelo pomemben je. In vemo tudi, da si ga je treba izboriti. Meta Grošelj postreže z uporabnimi in hkrati realnimi nasveti o tem, kako v današnjem času ohranjati fokus na pomembnem. To knjigo morate prebrati!

 6. Neja Mlakar, NLP trenerka in NLP coachinja

  V knjigi najdemo konkretne odgovore na zelo aktualna vprašanja o ohranjanju ravnovesja med življenjem in delom in ostalimi nam pomembnimi področji ter izvemo, kako ob tem še vedno dosegati zastavljene cilje. Zelo aktualna, zanimiva in koristna tema!

 7. Marjan Kralj

  Prva misel, ki se mi je porodila ob prebiranju knjige je bila, da je knjiga izvrstna »prva pomoč«.
  Ljudje, ki se znajdejo v vrtincu k izgorelosti je odlično vodilo, kako je možno z enostavnimi metodami izstopiti iz vrtinca.Življenje nam nenehno pošilja opozorila, če počnemo stvari proti sebi, kar za nas ni dobro. Samo velikokrat teh opozoril ne dojamemo pravi čas in ne ukrepamo.
  Najprej v oblik »klofut«, če to ne pomaga dobimo »slepi naboj« v čelo in zanihamo, da se težko obdržimo stoje. Če še to ne pomaga, pa dobimo pravi naboj v čelo, ko ni več vrnitve.
  Vaša knjiga bo marsikomu pomagala prepoznati, kaj mu življenje sporoča in kako se iz zagate rešiti.

 8. Tanja

  Čestitke za čudovito napisano knjigo! Z užitkom sem po pohrustala, skoraj na dušek. 🙂 Ima ogromo uporabnih namigov. Z nekaterimi se že uspešno borim v vsakodnevnem življenju, saj sem jih imela priložnost že slišati na tvojem seminarju 3 leta nazaj, nekaj pa je še čisto svežih in pripravljenih za preizkus v živo. Obožujem tvoj lahkoten, optimističen in igriv način pisanja, ki pa z vso resnostjo zadene glavico na žebelj. Mi temu pravimo ‘direkt v čelo’ 🙂

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pošlji mi vprašanje  Pošlji mi vprašanje