fbpx

Ni hec!  COVID-19 nam je v manj kot tednu dni popolnoma spremenil način življenja in dela ter tudi mišljenja in čutenja. Ljudje smo se znašli v situaciji, ki ji ni para in hja … vprašanj je nešteto. Dejstvo je, da se moramo agilno prilagajati iz dneva v dan, iz ure v uro. Super pa je, da ob tem razmišljamo z mirno glavo, vodimo z mirnim glasom in naprej gradimo z mirno roko. Stresa je veliko, nesigurnosti še več, manjka specifičnih veščin. Naenkrat smo se znašli v vlogi edinega vzgojitelja in učitelja naših dragih otrok in to je prioriteta, ki zavzame ogromno časa, da ne omenjam živcev. 

 #LinkedInLocal organizatorki Meta in Jasna sva poklepetale z udeleženci o tem, kako smo preživeli prva dva tedna dela od doma – in kakšne imamo plane za naprej – s šoloobveznimi otroki. Kljub temu da smo vajeni dela od doma in dela v virtualih teamih, je prisotnost celotne družine in šolanje otrok na domu neka popolnoma nova izkušnja za vse nas.

Druženje je potekalo super! Hvala za vse povratne informacije z vaše strani!

V tem blogu sem zbrala 10. najbolj koristnih nasvetov, ki smo jih vsi skupaj naviharili.

Hkrati pa sem vam dodatno posnela še FREE WEBINAR z vsemi predpripravljenimi slajdi, ki niso prišli na vrsto – lahko si ga pogledate TUKAJ!

TOP 10 samoizolacije in šolanja na domu

  1. Veliko se lahko naučimo od astronavtov, ki so redno preživljali čas v izolaciji – da omenim samo daljše bivanje na vesoljskih postajah – hkrati pa tudi karanteno, ko so se vrnili nazaj na zemljo. Pomembno je, da si ves čas zaposlen in, da ne dovoliš toku misli, da te odnese v negativo.
  2. Prejeli smo darilo časa in zato je vredno razmisliti o tem, kakšen tempo bomo nastavili na novo. Morda se tempo kako spremeni? Morda si ustvarite kak nov ritual, ki ga prej ni bilo? Mojemu jutranjemu ritualu kave in zajtrka (ki je običajno potekal po tem, ko so otroci pojedli svoje in odpeketali v šolo) se je zdaj pridružil ritual pregledovanja opravljenih nalog in delegiranjene novega šolskega dela za naslednje 2 ali 4 ure, kar bo mamica “v službi”.
  3. Otroka sprašujmo o čustvih in ne samo o obveznostih. Jasna Klemenc Puntar je izpostavila, da je velik del šolanja na domu povezan z otrokovim čustvenim razvojem in zato je ključno, da ste ves čas v stiku s tem, kaj otrok čuti, kaj ga navdušuje, kaj ga mori, česa ga je strah, kje vidi priložćnosti etc. in naprej …
  4. Namen je vzbuditi radovednost pri otroku, da sam poišče informacije in ustvarja. Če ste dosegli motiviranost za samostojno delo doma, ste dosegli pravzaprav največ! Vaš otrok bo utrdil svoje samostojne delovne navade, hkrati pa se bo tudi utrdil vaš odnos – mentor:sledilec.
  5. Delegiranje je investiranje in tako imamo starši v tem trenutku možnost opolnomočiti otroke na marsikaterem področju gospodijstva, vrtnarjenja, priprave hrane, ipd. Dalagiranje je v tem trenutku – kot tudi v kateremkoli drugem trenutku – velika investicija v naše otroke in njihovo prihodnost.
  6. Postavljajmo zdrave meje sebi in pa tudi otrokom. Ves čas preživljati skupaj v istem prostoru ni hec, zato je pomembno, da znamo povedati kdaj rabimo čas zase, kdaj smo na razpolago za vprašanja in podobno. Pomembno je znati postavljati meje – in tega nas bo samoizolacija tudi naučila, če ji le dovolimo.
  7. Lahko sledite urniku, ki si ga postavite sami in vključuje tudi druge obveznosti – tako vaših, kot otrokovih. Ni pa pametno slediti šolskemu urniku – i to tudi ni mogoče! Bolje je delati po predmetih in v enem dnevu opraviti vse za en predmet, naprimer….
  8. Lahko sledite 120 minutnim segmentom visoke koncentracije in globokega fokusa. Več v knjigi FOKUS Itak 🙂
  9. Pogovarjajte se s svojimi čustvi, kot bi bile vaše najboljše prijateljice / prijatelji, ki pridejo za določen čas na obisk. Mogoče malo pojamrat, ali pa vas malo razveselit!
  10. Ohranite pozitivno miselno naravnanost, da je vsaka sprememba težka – a tudi vredna vsega vloženega truda ! Hkrati si zaupajte, da se boste znašli in si utrli pot v prihodnost, najsi bo danes še tako megleno pred vami! Korak za korakom, naprej 🙂

Še enkrat vabim, da si pogledate webinar, ki sem ga posnela za vas! Upam, da najdete vsak kak AHA moment, kakšno korist zase, kakšno dobro idejo … pa ostanite zdravi! ❤️

Komentiraj