fbpx

Neverjetno, kako hitro se je spremenilo življenje. Na skoraj vseh področjih. Kaos okoli nas buri kaotično mišljenje, kaotično čutenje in kaotično vedenje. Ampak ravno v tej situaciji je ključno, da ohranimo mirno glavo.

Zaprtje šol, vrtcev in drugih institucij povzročila masovno delo od doma. Pandemija ni hec in tako je treba tudi prilagoditi svoje lastne odzive na situacijo. Bolje prej, kot kasneje.

Z vami delim par nasvetov, ki vam pomagajo naravnati glavo – in delo – in družino – na osredotočenost!

  • Ne vem, kaj naj naredim? Občutki izgube kontrole so nekaj najbolj normalnega v dani situaciji. To ni naša homeostaza, smo zelo daleč od cone udobja in nismo pripravljeni na tovrstne situacije. Določeni ljudje v krizah pokažejo svojo osredotočenost, spet drugi se raztopijo na vse konce in kraje. Ali se boste na situacijo, ki je ne morete kontrolirati, odzvali uspešno ali manj uspešno, je odvisno od tega, kam usmerite svoj fokus. Usmerjajte ga v produktivnost – namesto v destruktivnost.  Zavedajte se, da vaše misli vodijo vaše emocije. Kontrolirajte misli – naj ostanejo v GROW mindsetu, kar pomeni, da verjamete, da se boste prilagodili.
  • Kaj naj naredim? Če ste zaposleni in delate od doma je pomembno, da osredotočeno zaključujete taske. Enega za drugim. Organizirajte tudi teamski sestanek z domačimi, kajti vaša ekipa je po novem vaša družina. Otroci morajo dobiti jasne naloge in usmeritve. Če delate sami (kot jaz, naprimer) in se vam podira ustaljeni način poslovanja – razmišljajte o eksternih priložnostih, namesto o internih problemih. Ekonomsko gledano se svetu dogaja katastrofa epskih razsežnosti – kar pomeni, da včerajšnji problemi ljudi, podjetij, organizacij niso več današnji problemi – razmišljajte o tem, kateri problemi so se pojavili in ali imate kaj, kar lahko ponudite, da jih pomagate ljudem reševat. (S tem ne mislim dobičkarstva … trenutno solidarno pomoč, ki se lahko razvije tudi v nove ponudbe, nove produkte, nove poslovne priložnosti).
  • Kako naj to naredim? Od doma delam že deseto leto zapored, z vmesnimi prekinitvami. Nekaj vem o tem, kako maksimalno izkoristiti čas in kako se upreti daljincu, sesalcu in piškotom …  sploh zdaj, ko nas enostavno vleče na cnn, bbc, twitter in ostale bolj ali manj realne, več ali manj senzacionalistične novice. Ugasnite televizor. Napišite to-do seznam. Postavite jasne meje okoli določenih skupin opravil – dom – delo – družina. Razdelite dan na 120 minutne segmente – razdelite skrb za otroke med oba starša – ali starejše otroke – če je to mogoče. Po dnevih – po segmentih. Novice pregledujte ob točno določenih terminih v dnevu – trikrat dnevno. Če ste se navajeni dobivati na kavah in srečevati v živo, prestavite se na e-kave / skype, na webex, zoom orodja / in nadaljujte komunciranje z ljudmi! Nadaljujete življenje – nadaljujte z doseganjem svojih ciljev – prilagodite pa način, spremenite poti.
  • Zakaj se to dogaja? Nevem. In zares ni pomembno. Kaj imam jaz ali vi od tega, da veste neko kao resnico o tem ali je virus sintetičen ali naravem, laboratorijski ali ponesrečen, teorija zarote ali pač karkoli že? Zavedajmo se dejstva, da smo odgovorni zase in za svoje življenje. Okolica na tem tretjem kamnu od sonca je kakršna je in na nas je, da se ji prilagodimo – upravljamo pa jo z dejanji in ne le z besedami – v spremembo, katero si želimo. Pomembno je sprejeti novo realnost čimprej in odreagirati na sistematičen, efektiven in fokusiran način.

Ostanite zdravi! ❤️