fbpx

5 Prednosti Upravljanja s Časom in Energijo!

Kadar ljudje slišijo izraz upravljanje s časom, najprej pomislijo na sposobnost vrtenja časa naprej ali nazaj. Na potovanje skozi čas. Pa ne gre za to. Ne potuje namreč čas – potuješ ti!

Če si ti potnik v svojem življenju, je vlak tvoje življenje, čas pa tračnice po katerih vlak vozi. Vlak lahko vozi po mnogih poteh. Brez končne destinacije, nekakih navodil, načrta poti, lahko pelje kamorkoli. Ljudje pa imamo v življenju neke cilje. Želje. Želimo si partnerja, hišo, uspešne službe, svojega podjetja, marsičesa si želimo. Vsak ima sebi lastne cilje. In svoj vlak. Zadovoljevanje teh ciljev si lahko predstvljate kot vmesne postaje.

Če poznate veščine upravljanja s časom znate voziti ta vlak tako, da vas različne ovire na poti ne presenečajo in ne prestrašijo. To je prva prednost… potem pa so še druge.

1. AGILNOST

Odločni ste, da pridete do cilja in znate ravnati takrat, ko naletite na rdečo luč na semaforju ali znak “obvoz”. Znate poiskati in si splanirati novo pot. nekateri temu rečejo tudi spontanost, saj vas ne “vrže iz tira” takoj, ko nekaj ne gre po planu. Agilnost pomeni nekaj drugega – sprotno prilagajanje in adaptacija poti in včasih tudi ciljev, glede na ažurne informacije.

2. HITROST (in POGUM)

Predstavljajte si, da ste sopotnik v vozilu, ki ga vozi podivjani voznik. Ali mu zaupate, da obvlada hitrost? Da obvlada vozilo? Da obvlada razmere na cesti? Ojoj! Pogum in hitrost gresta z roko v roki samo takrat, kadar znate – ste vešči! Če ne obvladate in ste pogumni in hitri, letite proti katastrofi. Če pa nekaj obvladate in niste ne pogumni ne hitri – zato niste uspešni! Potem dovolite, da vas prehitevajo po levi in desni! Karkoli delaš dobro – karkoli je tvoja ekspertiza – ti univerzalni zakoni produktivnosti lahko idealno pomagajo dvigovat tempo!

3. POZITIVNOST

Ko enkrat dosežeš nekaj, kar je delovalo kot nedosegljivo, se zaveš, da lahko dosežeš marsikaj. Vlak se preprosto nikoli ne zaustavi – nikoli ne doživiš več momenta, ko si misliš, da naprej ne gre. Meni je do prvih uspehov pomagal načrt, ki sem ga naredila po metodi Alana Lakeina iz knjige Kako upravljati čas. Priporočam. Danes imam svoje tehnike, ki so bolj celostne, ker se tudi sama fokusiram na vsa področja svojega življenja – ne le na poslovni del. Vedno izhajam iz stališča, da do cilja vedno obstaja pot. Potem pa je na vrsti plan! In nov plan. In nov plan. In tako naprej. Cilj je en – poti neskončno! Strategija je ena – taktik je nešteto!

4. POČUTJE

Na vožji z vlakom se želite vendar zabavati! In to zelo! Žur do jutranjih ur! Vsak dan naj bo najboljši in najlepši dan 🙂 Upravljanje z energijo pomaga obvladovati počutje, srečo, notranji mir – ljudje imamo tisoč besed za eno samo stvar. Sebe. Ko sem zanemanjala svoje počutje, se mi je dvakrat zgodila izgorelost. Tista – pod mizo. V solzah. Ko sem začela zavestno upravljati s svojo energijo sem začela uživati v delu – in življenju – vsak dan. Tale metafora – vožnja z vlakom, ki je naše življenje – včasih ni zabavno. Včasih je žalostno. Jezno. Togotno. Pa ni tako enostavno prešaltati. Zamenjati voljo. Veščine upravljanja z energijo so za te transformacije idalne. Z njimi tudi lažje ohranjate dobro počutje, ki je predvsem stvar kondicije in koncentracije.

5. USPEH

Uspeh je ena neverjetno pretirana metafora, osredotočena samo na denar. V metafori – vsi bi že enkrat radi prispeli na cilj. Pa ni toliko stvar cilja, življenje. Cilj je samo eden in do tega nočete, ker je preveč končen. Postojank je nešteto – pot je dolga – uživajte! Denar sam ni cilj – je sredstvo. Kot je sredstvo tudi energija. Sredstvo je tudi znanje. Sredstvo je tudi dobra volja. Ko razmišljate o stvareh na osnovi vibracij, ki jih oddajate razumete, kaj je keč glede denarja. Tudi denar je samo energija. Na eni postojanki ga je več, na drugi manj. Načeloma ga nabirate kot v neki videoigrici, kjer vsakič, ko se spustite z vlaka poberete nekaj tistih rumenih žetončkov :). Hop, hop, preskok.. saj veste kako je v igricah – žetonski so na neki polički, vi morate skočiti do tja s pravim zaporedjem akcij. Bistvo je v tem, da uživate ob igranju igre – v vožnji sami. To je največji uspeh, kar si ga lahko zamislite!

Na mojih delavnicah tečajnikom podajam znanje o teh veščinah po različnih metodah, ki sem jih modificirala in sestavila v eno samo. Preverite tukaj…

Komentiraj